Isnin, 28 Mac 2011

Sarawak-benar angka kemiskinan: 5,3% atau?

Salah satu masalah terbesar dalam pilihan raya akan datang Sarawak adalah tingkat ketimpangan edaran pendapatan, dan kemiskinan di negara, atau lebih khusus berapa ramai orang yang telah ditinggalkan atau benar-benar ditinggalkan di negara yang kaya sumber daya.
Propaganda BN pasti menyentuh bagaimana tahap kemiskinan rasmi di Sarawak telah konon jatuh selama tahun Taib menjadi hanya sekitar 5 peratus sekarang. Ambil contoh ini adalah sebahagian dalam BN SarawakReports.org:
Pada pertengahan 1980-an, Ketua Menteri Sarawak Taib dihadapi di mana hampir 32% penduduk hidup dalam kemiskinan, sebuah statistik mengejutkan orang yang hidup di dunia Barat. Dalam tiga dekad kepimpinan demokratik, Taib telah membantu menarik warga keluar dari kedalaman kemiskinan. Sekarang hanya 5,3% dari Sarawakians hidup dalam kemiskinan. Sebagai perbandingan, yang kurang dari setengah jumlah orang Amerika yang hidup di bawah garis kemiskinan, suatu prestasi mengejutkan.
Kurang dari setengah tahap kemiskinan AS?? Betulkah Itu benar-benar mengejutkan!kenyataan ini diulangi berulang-ulang di sarawakreports.org. Tapi kemudian, bagaimana dengan kebenaran nyaman - semua orang pribumi hidup tanpa air yang layak dan bekalan elektrik dan kemudahan jamban?
Bagaimana realistik adalah angka kemiskinan rasmi tahap itu? Datang dengan tahap kemiskinan yang realistik bergantung pada bagaimana anda menetapkan batas garis kemiskinan pendapatan, dan apakah ambang yang merupakan cerminan wajar realiti.
.
Aliran ahli Philip Khoo memuat melihat lebih dekat dan memberi kita petunjuk untuk apa angka kemiskinan yang lebih realistik untuk Sarawak mungkin. Kesimpulannya bahkan lebih mengejutkan dari tuntutan Sarawak Laporan '!


Tiada ulasan:

Catat Ulasan